Mazali desert: «Malika» torti

Mazali desert: «Malika» torti

Ushbu tort shved qandolatchilari tomonidan o‘ylab topilgan bo‘lib, uni Shvetsiyadagi istalgan shirinliklar do‘konidan topishingiz mumkin. Bir necha qavatli biskvit, mazali murabbo hamda vanilli krem ko‘pirtirilgan qaymoq bilan qoplanadi, uning ustidan esa yupqa va shirin marsipian qatlami ilova qilinadi. Tort ilk marta 1920 yilda Yenni Okerstryo tomonidan tayyorlab ko‘rilgan.

Bu ayol qirol Gustav V ning ukasi bo‘lmish shahzoda Karl Bernedottning qizlari — malikalar Margarita, Marta va Astridga muallimalik qilgan. Qizlar tortni juda yaxshi ko‘rganlari tufayli  shirinlikka «Malika» nomi berilgan. O‘z vaqtida ushbu desertni «Prinsesstårta», ya’ni «Malikalar torti» deb ham atashgan. Sentyabr oyining uchinchi haftasida esa tortni pishirish uchun maxsus bayramlar uyushtirilgan. Ayni vaqtda Shvetsiyada ushbu tort yilning to‘rt faslida ham tayyorlanadi. Tortning ustki qoplamasi rangi esa nafaqat yashil, balki pushti, sariq, qizil, to‘q sariq va oq bo‘lishi ham mumkin.

 

Energetik quvvati

Kaloriya: 842 kkal

Oqsillar: 12,4 gramm

Yog‘lar: 51,4 gramm

Uglevodlar: 86,6 gramm

 

Kerakli masalliqlar:

3 dona tayyor biskvit

150 gr malina murabbosi

1,5 choyqoshiq jelatin

500 ml qaymoq

50 gr qand upasi

250 ml sut

4 dona tuxum sarig‘i

2 oshqoshiq kartoshka kraxmali

3 oshqoshiq shakar

1 dona vanil tayoqchasi

500 gr marsipian

80 gr sariyog‘

 

Tayyorlanishi:

Tayyorlanishi:

1. Tuxum sarig‘i shakar, kraxmal va vanil urug‘lari bilan birga ko‘pirtiriladi. Sut qizdirib olinadi, asta-sekinlik bilan tuxum sarig‘i ustidan quyiladi. Aralashma olov ustiga qaytarilgach, ichiga sariyog‘ solib, aralashtirgan holatda massa quyuqlashguniga qadar qaynatib turiladi. Krem toza idish ichiga solinadi, usti plyonka bilan yopiladi va sovutgich ichiga joylab qo‘yiladi.

 

Mazali desert: "Malika" torti
2. Jelatin ikki oshqoshiq issiq suvga solib ivitiladi va shu holatda to‘liq eriguncha qoldiriladi. Ko‘pirtirilgan qaymoq qand upasi bilan aralashtiriladi. Ikki oshqoshiq massa eritilgan jelatin ichiga solinadi va yaxshilab aralashtiriladi. Hosil bo‘lgan massa asta-sekinlik bilan ko‘pirtirilgan qaymoqning qolgan qismi ichiga quyilgach, ko‘pirtirish davom ettiriladi.

 

Mazali desert: "Malika" torti
3. Birinchi korj ustiga murabbo va qaymoq yupqa qilib surtiladi. Ustidan ikkinchi korj yopiladi. Uning yuza qismiga esa vanilli krem hamda ko‘pirtirilgan qaymoq surtib chiqiladi.

 

Mazali desert: "Malika" torti
4. Qaymoqqa gumbaz shakli beriladi. Ustidan yupqa korj joylashtirilgach, tort dumaloq shaklga keltiriladi. Chetlariga qaymoq surtiladi, biskvitning har bir qismi qaymoq bilan to‘liq qoplangan bo‘lishi lozim. Ana shunda marsipian ham yaxshi yopishadi.

 

Mazali desert: "Malika" torti
5. Tayyor tort yashil marsiapian bilan qoplangach, ustki qismi atirgullar bilan bezatiladi va qand upasi sepib qo‘yiladi.

Yoqimli ishtaha!

 

Mazali desert: "Malika" torti

Этот торт придумали шведские кондитеры и найти его можно в любой кондитерской Швеции. Многослойный бисквит, вкусный джем и ванильный крем покрыты взбитыми сливками и покрыты тонким и сладким слоем марципана. Впервые торт [mask_link]испекла[/mask_link] в 1920 году Дженни Окерстроу.

Эта женщина воспитала принцессу Маргариту, Марту и Астрид, дочерей принца Карла Бернедота, брата короля Густава V. Название «Принцесса» десерт получил потому, что торт очень понравился девочкам. В то время этот десерт также называли «Prinsessstårta», т.е. «торт принцессы». А в третью неделю сентября устраиваются специальные праздники для выпечки торта. При этом в Швеции этот торт готовят во все четыре сезона. Цвет верхнего покрытия торта может быть не только зеленым, но и розовым, желтым, красным, оранжевым и белым.

Энергоемкость

Калорийность: 842 ккал

Белок: 12,4 грамма

Жиры: 51,4 грамма

Углеводы: 86,6 г

Необходимые ингредиенты:

3 готовых бисквита

150 г малинового варенья

1,5 чайные ложки желатина

500 мл сливок

50 г сахарной пудры

250 мл молока

4 яичных желтка

2 столовые ложки картофельного крахмала

3 столовые ложки сахара

1 палочка ванили

500 г марципана

80 г сливочного масла

Подготовка:

1. Яичные желтки взбиваем вместе с сахаром, крахмалом и семенами ванили. Молоко нагревают и постепенно вливают в яичный желток. После возвращения смеси на огонь в нее добавляют сливочное масло и уваривают до загустения массы при помешивании. Крем помещают в чистую тару, накрывают пленкой и ставят в холодильник.

2. Желатин растворяют в двух столовых ложках горячей воды и оставляют в таком состоянии до полного растворения. Взбитые сливки смешивают с сахарной пудрой. В растопленный желатин всыпьте две столовые ложки массы и хорошо перемешайте. После того, как полученная масса постепенно вливается в остальные взбитые сливки, взбивание продолжают.

3. На первый корж тонким слоем намажьте джем и крем. Второй корж закрыт сверху. Его поверхность покрыта ванильным кремом и взбитыми сливками.

4. Крему придается форма купола. После размещения тонкой лепешки сверху, лепешке придают круглую форму. Крем наносится на края, каждая часть бисквита должна быть полностью покрыта кремом. Тогда марципан хорошо прилипнет.

5. После того, как готовый торт покрыт зеленым зефиром, верх украшается розами и посыпается сахарной пудрой.

Приятного аппетита!

Если вам понравилась статья, поделитесь ею с друзьями в социальных сетях.
Sirlar.uz