Sabzining shifobaxsh hususiyatlari haqida ma’lumotlar

Sabzining shifobaxsh hususiyatlari haqida ma’lumotlar

Bundan 4 ming yillar muqaddam sabzi dorivor o’simlik sifatida, keyinchalik oziq-ovqat mahsuloti sifatida keng ko’lamda yetishtirila boshlagan. Sabzining ikkita turi: yovvoyi sabzi va ekiladigan sabzi mavjud.

Ekiladigan sabzining ildiz mevasida turli vitaminlar (B1, B2, PP, C, K va karotinlar), fermentlar,uglevodlar, fitoenlar, fiofluen, likopinlar, kumarinlar bor. Mineral tuzlardan kaliy, kalsiy, natriy, magnioy, temir, fosfor, yod kabilarni uchratish mumkin.

 

Sabzining shifobaxsh hususiyatlari haqida ma'lumotlar
Abu Ali ibn Sino yovvoyi meva sabzi mevasini va o’stiriladigan sabzi bargi bilan mevasini siydik haydovchi dori sifatida hamda turli yaralarni davolash uchun ishlatgan. Ildizmevasini ichak og’rig’i, surunkali yo’tal va plevri kasalliklariga davo qilgan. Xalq tabobatida sabzi siydik haydovchi, buyrak va qovuqdagi tosh, qumlarni ketkizuvchi omil sifatida tavsiya etiladi. Bunda jaydari sabzining urug’lari yaxshi samara berishi ta’kidlanadi. Ildizmevasidan ajratib olingan shira yoki sutda qaynatilgan va maydalangan sabzi yo’tal, ovoz  bo’g’ilganida hamda avitaminoz va kamqonlik kasalliklarida beriladi.

 

Sabzining shifobaxsh hususiyatlari haqida ma'lumotlar
Sabzi odam hujayralaridagi oksidalanish-qaytarilishi jarayonlarini uyg’unlashtiradi, et olishiga yordam beradi, uglevod almashinuvini yaxshilaydi, yengil surgi vazifasini bajaradi, ovqat hazm bo’lishini osonlashtiradi, emizikli ayollar sutini ko’paytiradi.

Tarkibida kaliy ko’p bo’lgani uchun sabzi yurak-tomir hastaliklarini davolashda ham foydalaniladi.

 

Sabzining shifobaxsh hususiyatlari haqida ma'lumotlar
Sabzi tarkibidagi ma’danli moddalar yosh bolalar tanasini mustaxkamlab, o’sishi uchun yordam beradi. Ko’z nuri hiralashganida va kamqonlikda sabzidan ko’proq yeyish kerak. Shuningdek, teri kuyganda sabzidan foydalaniladi. Saraton hastaligida esa sabzi sharbati ichish tavsiya etiladi. Sovuq urganida, bitishi qiyin bo’lgan yiringli yara va jarohatlarda ham qo’llaniladi. Buning uchun lat yegan joylarga sarxil sabzi qirg’ichdan o’tkazilgan holda qo’yiladi yoki sharbati bilan yuviladi. Sabzi sharbati bilan yallig’langan tomoq yoki og’izni chayish mumkin (stomatit, angina). Sabzi foydali va to’yimli ozuqadir. Tanada yig’ilib qolgan ortiqcha yog’larni eritish uni hiltlardan tozalash hususiyatiga ega. Sabzi asosida tayyorlanadigan malxamlar davolovchi kosmetikada keng qo’llaniladi.

 

Sabzining shifobaxsh hususiyatlari haqida ma'lumotlar
Kamqonlik va ko’z nurini tiklashda ertalab hamda kechqurun ovqatdan yarim soat oldin yarim piyoladan (100 ml) sabzi sharbati iching. Davolash muddati bir hafta.

 

Sabzining shifobaxsh hususiyatlari haqida ma'lumotlar
Sabzi sharbatini gastrit bilan og’rigan bemor ertalab va kechki ovqatdan oldin bir oshqoshiq iste’mol qilishi kerak.

 

Sabzining shifobaxsh hususiyatlari haqida ma'lumotlar

Ma’lumotlarni rus tilida o‘qing👇
4000 лет назад морковь широко культивировали как лекарственное растение, а позже и как продукт питания. Два вида моркови: дикая морковь и морковь культурная [mask_link]в наличии[/mask_link].

Корнеплоды культурной моркови содержат различные витамины (В1, В2, РР, С, К и каротины), ферменты, углеводы, фитоены, фиофлуен, ликопины, кумарины. Минеральные соли включают калий, кальций, натрий, магний, железо, фосфор и йод.

Абу Али ибн Сина использовал плоды дикой моркови, листья и плоды культивируемой моркови в качестве мочегонного средства и для лечения различных ран. Идизмева лечила кишечные боли, хронический кашель и плеврит. В народной медицине морковь рекомендуют как мочегонное средство, средство от камней в почках и мочевом пузыре, средство для удаления песка. Отмечено, что хорошие результаты дают семена моркови джайдари. Сок, отжатый из корнеплодов или вареной и измельченной на молоке моркови, дают при кашле, осиплости голоса, авитаминозах и анемии.

Морковь гармонизирует окислительно-восстановительные процессы в клетках человека, способствует набору веса, улучшает углеводный обмен, действует как легкий перекус, облегчает пищеварение, увеличивает лактацию у кормящих женщин.

Так как в ней содержится много калия, морковь также используется при лечении сердечно-сосудистых заболеваний.

Минеральные вещества, содержащиеся в моркови, укрепляют организм детей раннего возраста и помогают им расти. Вам следует есть больше моркови, если у вас помутнение зрения и анемия. Морковь также используется при ожогах кожи. Морковный сок рекомендуется пить при онкологических заболеваниях. Также его применяют при гнойных ранах и ранах, трудно заживающих при простуде. Для этого на пораженные участки кладут тертую морковь или промывают ее соком. Морковным соком можно полоскать воспаленное горло или рот (стоматит, ангина). Морковь – полезный и питательный продукт. Растворение лишнего жира, накопившегося в организме, имеет свойство очищать его от рукояти. Мази на основе моркови широко используются в лечебной косметике.

Пейте по полстакана (100 мл) морковного сока утром и вечером за полчаса до еды при анемии и для восстановления зрения. Срок лечения – одна неделя.

Морковный сок следует употреблять больным гастритом утром и перед ужином.
[/spoiler]

Если вам понравилась статья, поделитесь ею с друзьями в социальных сетях.
Sirlar.uz