Bugungi kunda bozor rastalarini to’ldirib turuvchi kivi mevasining vatani, kelib chiqishi ko’pchillikka qiziq bo’lsa kerak. Quyidagi maqolamiz orqali ta’mi biroz duvuchani eslatadigan kivi haqida o’zingiz uchun qiziqarli ma’lumotlarni olasiz, degan umiddamiz.
Kivi bundan 100 yil avval madaniy holda o’stirila boshlandi, shu sababli uni eng yosh meva deya atash mumkin. Yangi Zellandiyalik A.Elison ushbu “tukli mevaning” urug’ini Xitoydan olib keladi va 30 yil davomida madaniy shakl berib,takomillashtiradi. Natijada yangi ekzotik meva paydo bo’ladi. Uning nomlanishi haqida to’xtalsak, Yangi Zellandiyada yashovchi uchmaydigan qush turi – kivi nomiga qo’yilgan, sababi esa meva tashqi ko’rinishi jihatidan ushbu qushga juda o’xshaydi. Shunday qilib, yangi ixtiro qilingan kivi mevasi o’tgan asrning 30 yillarida dunyo bozorlarida paydo bo’lgan.

Meva tarkibi A, B1, B2, B6, B9, C, E, PP vitaminlari va ko’plab mikro va makroelementlarga boy. Shu sababli uni organizm uchun juda foydali meva deya atashimiz mumkin. Dietologlar nihoyatda foydali, shu bilan birga kam kaloriyali bo’lgani bois kivini parxez tutuish paytida iste’mol qilishni tavsiya etadilar. Kivi mevasi onkologik, yurak-qon-tomir kasalliklarini bartaraf etib, qondagi tromblarni yo’qotishga yordam beradi.

An’anaviy Xitoy tibbiyotida yovvoyi kivi mevasidan bod kasalini davolashda, ovqat hazm qilish jarayonini yaxshilashda va asab tizimini tinchlantirishda foydalanishgan.
Kivi kaliyga boy bo’lgani uchun u arterial bosimni tushirishga yordam beradi.
Ovqatlanishdan oldin 1-2 dona kivi iste’mol qilinsa, qondagi xolesterin miqdori kamayadi.

Kivi barcha mevalar kabi iste’mol qilinib, undan to’rt, pirojniy va boshqa shirinliklar tayyorlashda, bezashda keng ishlatiladi. Italiyada kividan hatto pitsa ham tayyorlanadi. Shuningdek, kividan salatlar tayyorlash, go’shtni marinadlashdaham foydalanish mumkin.

odam.uz saytidan olindi
Многих, наверное, интересует родина и происхождение киви, которыми сегодня заполнены рыночные прилавки. Мы надеемся, что благодаря нашей статье ниже вы получите интересную информацию о киви, вкус которого немного напоминает киви.
История киви
Киви начали культивировать 100 лет назад, поэтому его можно назвать самым молодым фруктом. Новозеландец А. Элисон привез семена этого «волосатого фрукта» из Китая и в течение 30 лет выращивал и совершенствовал его. В результате появляется новый экзотический фрукт. Если говорить о его названии, то он назван в честь нелетающей птицы, обитающей в Новой Зеландии, — киви, потому что плод внешне очень похож на эту птицу. Таким образом, новоизобретенный киви появился на мировых рынках в 30-х годах прошлого века.
Состав фруктов
Состав плодов богат витаминами А, В1, В2, В6, В9, С, Е, РР и многими микро- и макроэлементами. Поэтому можно назвать его очень полезным фруктом для организма. Диетологи рекомендуют есть киви во время диеты, так как он чрезвычайно полезен и при этом низкокалориен. Киви избавляет от онкологических и сердечно-сосудистых заболеваний, способствует устранению тромбов.
Полезные функции
В традиционной китайской медицине плоды дикого киви используются для лечения колик, улучшения пищеварения и успокоения нервной системы.
Так как киви богат калием, он помогает снизить кровяное давление.
Если съедать 1-2 штуки киви перед едой, количество холестерина в крови снизится.
Плод киви также широко используется в косметологии. Фрукт хорошо очищает кожу и насыщает ее полезными веществами. Поскольку киви — фрукт, насыщенный кислотой, маска из него легко заменит пилинг.
Киви употребляют в пищу, как и все фрукты, и его широко используют при приготовлении и украшении тортов и других десертов. В Италии из киви делают даже пиццу. Киви также можно использовать для приготовления салатов и маринования мяса.
[спойлер title=»Источник»]
взято с сайта odam.uz
[/спойлер]