O’rik mevasi haqida, foydali va shifobaxsh xususiyatlari

O’rik mevasi haqida, foydali va shifobaxsh xususiyatlari
Til haqida yangi she'rlar, eng chiroyli she’rlar to'plami

Tarkibida qand miqdori ko’p bo’lsa-da, o’rik kam kaloriyali meva sanaladi. Ozish istagida bo’lganlarga ham o’rik iste’mol qilish tavsiya etiladi. Ko’pchillikka ma’lumki, yurak qon tomir kasalliklari bilan og’riganlarga o’rik tavsiya etiladi. Ushbu meva tarkibidagi mikroelementlar yurak faoliyatiga ijobiy ta’sir ko’rsatadi.

O’rik mevasida ko’p miqdorda kaliy mavjud. Bu esa uning buyraklar faoliyati uchun foydali ozuqa ekanligini bildiradi. Ya’ni o’rik iste’mol qilganda peshob ajralishi faollashadi. Bosh miya faoliyati uchun zarur magniy va fosfor ushbu mevada serob. Diqqatni jamlay olmaslik, nerv impulslari o’tkazuvchanligining buzilshi kabi xolatlarda o’rik eng yaxshi ko’makchi.

 

O’rik mevasi haqida, foydali va shifobaxsh xususiyatlari
Kamqonlik, homiladorlikdagi toksikozda o’rik yoki meva qoqisi tavsiya etiladi. O’rikdagi temir moddasi organizmga oson so’rilgani bois u foydali sanaladi.

Teri muammolari, shuningdek, ko’z ravshanligini oshirishda ham o’rik foydalidir. Undagi beta- karotin (A vitamini) ko’zlar va teri holatiga ijobiy ta’sir ko’rsatadi.

 

O’rik mevasi haqida, foydali va shifobaxsh xususiyatlari
O’rik pektin moddasiga boy sanaladi. Pektin organizmni tozalash hususiyatiga ega. U tiqinlarni haydab chiqarish, shuningdek, xolesterin miqdorini kamaytirishga hizmat qiladi.

O’rik sharbati tabiiy antibiotik hisoblanadi. Infeksion kasalliklar, gripp, tomoq og’rig’ida oz-ozdan o’rik sharbatini qabul qilish, bemor ahvolini yengillashtiradi.

 

O’rik mevasi haqida, foydali va shifobaxsh xususiyatlari
Kimlarga mumkin emas?

O’rik mevasi qandli diabet bilan og’rigan kishilar uchun tavsiya etilmaydi. Ayrim manbaalarda ushbu meva gipoterioz xastaligida man etiladi deyilgan. Shuningdek, jigar kasalliklarida ham o’rik me’yorda iste’mol qilinishi kerak, deydi mutahassislar.

O’rik tarkibidagi moddalarga yuqori sezuvchanlik aniqlanganda ham uni iste’mol qilish mumkin emas.

 

O’rik mevasi haqida, foydali va shifobaxsh xususiyatlari
Mag’zi foydalimi yoki zararli?

Bu borada turli fikrlar mavjud. Ayrimlar o’rik mag’izi (quritilgan holda), oshqozonga tushgach, sinil kislotasini hosil qiladi va bu organizmni zararlashi mumkin deydi. Boshqalar esa me’yorda iste’mol qilinsa, nojo’ya ta’sirlari yo’q degan fikrda.

 

O’rik mevasi haqida, foydali va shifobaxsh xususiyatlari
Kosmetologiyada o’rik moyidan keng foydalaniladi. Hususan teri parvarishida ushbu moy yuzni tiniqlashtiradi, husnbuzarlarning paydo bo’lishi bilan kurashadi. Teri jaroxatlari, ko’karish yengil kuyishlarda o’rik moyi surtib qo’yilsa, bemor ahvoli yaxshilanadi.

Bir kunda uch mahal, 1 stakandan o’rik sharbatini qabul qilishga odatlansangiz, qabziyat, disbakterioz, meteorizm daf bo’ladi.

Shuni unutmangki, o’rik mevasi har kimga turlicha ta’sir ko’rsatishi mumkin. Meva sharbatini iste’mol qilgach, qorin dam bo’lishi, spazm kuzatilsa, demak, uning miqdorini kamaytirish lozim.

 

O’rik mevasi haqida, foydali va shifobaxsh xususiyatlari

Manba


Хотя абрикос содержит много сахара, он считается низкокалорийным фруктом. Также абрикосы рекомендуются тем, кто хочет похудеть. Многим известно, что абрикосы рекомендуются тем, кто страдает сердечно-сосудистыми заболеваниями. Микроэлементы, содержащиеся в этом фрукте, положительно влияют на сердечную деятельность.

Абрикосы содержат много калия. Это означает, что это полезная пища для работы почек. То есть, когда вы едите абрикосы, активизируется мочеиспускание. В этом фрукте содержатся магний и фосфор, необходимые для мозговой деятельности. Абрикосы – лучший помощник при таких состояниях, как невозможность концентрации внимания, нарушение проведения нервных импульсов.

Мякоть абрикоса или плода рекомендуется при анемии и токсикозах во время беременности. Железо в абрикосах считается полезным, поскольку оно легко усваивается организмом.

Абрикосы полезны при проблемах с кожей, а также улучшают зрение. Бета-каротин (витамин А) в нем положительно влияет на состояние глаз и кожи.

Абрикосы богаты пектином. Пектин обладает свойством очищать организм. Это помогает избавиться от заторов, а также снизить уровень холестерина.

Абрикосовый сок является природным антибиотиком. При инфекционных заболеваниях, гриппе, ангине прием абрикосового сока понемногу облегчит состояние больного.

Кто не может?

Абрикосы не рекомендуются людям с сахарным диабетом. В некоторых источниках говорится, что этот фрукт запрещен при гипотиреозе. Также специалисты утверждают, что абрикосы следует употреблять в умеренных количествах при заболеваниях печени.

Его нельзя употреблять даже при обнаружении повышенной чувствительности к веществам, содержащимся в абрикосах.

Это полезно или вредно?

Есть разные мнения по этому поводу. Некоторые люди говорят, что абрикосовые косточки (сушеные) при попадании в желудок образуют циновую кислоту и это может нанести вред организму. Другие считают, что при умеренном употреблении побочных эффектов не возникает.

Абрикосовое масло широко используется в косметологии. Особенно при уходе за кожей это масло очищает лицо и борется с появлением прыщей. Если абрикосовое масло наносить на кожные раны, ушибы и легкие ожоги, состояние больного улучшится.

Запоры, дисбактериоз и метеоризм будут устранены, если вы привыкнете принимать по 1 стакану абрикосового сока трижды в день.

Не забывайте, что абрикосы могут по-разному действовать на всех. Если желудок расслабляется и возникают спазмы после употребления фруктового сока, то его количество следует уменьшить.

[mask_link]Источник[/mask_link]

Если вам понравилась статья, поделитесь ею с друзьями в социальных сетях.
Sirlar.uz