Mayiz va uning foydali xususiyatlari haqida

Mayiz va uning foydali xususiyatlari haqida

Quritilgan uzum qoqisi –mayiz, nafaqat mazali yegulik, balki inson organizmi uchun g’oyat foydali vitaminlar zaxirasi hamdir. Mayizda glyukoza, fruktoza hamda ozuqa to’qimalari mavjud. Shuningdek B guruhi vitaminlari, H va PP darmondorilari ham keraklicha topiladi.

Yurak qon-tomir kasalliklari bilan og’riganlar uchun mayiz kaliy moddasini yetkazib beradi. Magniy, kalsiy, temir va fosfor moddalari esa quvvatsizlik, kamqonlik, suyak skeletining to’g’ri rivojlanishida muhim ro’l o’ynaydi.

 

Mayiz va uning foydali xususiyatlari haqida
Kuchli stress, depressiya, asabiylik holatlari kuzatilganida, bir siqim mayiz iste’mol qilish ayni muddaodir. Shuningdek, qora mayiz uyqusizlikda ham chora hisoblanadi. Og’iz boshlig’i infeksiyalari, hususan, stomatit va kariesning oldini olishda mayiz tanovuli muhim hisoblanadi. Boisi, uzum qoqisi antioksidantlarga boy bo’lib, bakteriyalar bilan kurashuvchi xususiyatga ega. Mayiz peshob haydovchi hususiyatga ega. Qo’l- oyoq shishlarida mayiz iste’mol qilinishi siydik ajralishini ko’paytiradi. Tarkibida kletchatka mavjudligi uni oshqozon-ichak trakti uchun foydali yegulikka aylantiradi. Kunora yarim-bir siqimdan mayiz yeyishga odatlangan kishi, sog’lig’i haqida qayg’urmasa ham bo’ladi.

 

Mayiz va uning foydali xususiyatlari haqida
Buning sababi esa:

—        Organizm uchun foydali vitaminlar hamda antioksidantlarga boy;

—        Nerv tizimi kasalliklarida foyda beradi;

—        Immunitetni mustaxkamlaydi;

—        Organizmga quvvat beradi;

—        Bosh miya faolligini oshirib, fikrlash qobiliyati, diqqatni jamlashda ko’mak beradi;

—        Organizmga kalsiy so’rilishini ta’minlaydi;

—        Farzand kutayotgan ayollar uchun kamqonlikni oldini olishda ko’mak beradi.

 

Mayiz va uning foydali xususiyatlari haqida
Ortiqcha vazndan halos bo’lishni istaganlar uchun mayiz asqatishi mumkin. Bunda mayiz asosiy vosita sifatida tanlanib, kun davomida boshqa yeguliklarga qaraganda ko’proq iste’mol qilinadi.

Asab tizimini kuchli qo’zg’alishlarida mayiz har qanday tinchlantiruvchi preparatdan-da yaxshiroq ta’sir ko’rsatadi. Uning bu hususiyati mahsulot tarkibidagi nikotin kislotasi hamda B guruhi vitaminlari hisobiga amalga oshadi. Kun davomida aqliy mehnat faoliyati bilan band bo’lganlar uchun ham mayizning foydasi ko’p.

 

Mayiz va uning foydali xususiyatlari haqida
Qarshi ko’rsatmalar

Mayizning foydali hususiyatlari haqida qanchalik ko’p gapirmaylik, ayrim hollarda uning iste’moli qat’iy cheklanadi. Xususan:

—        Oshqozon va o’n ikki barmoqli ichak yarasi;

—        Ortiqcha vazn;

—        Enterokolit;

—        Og’iz bo’shlig’i yaralari;

—        Qandli diabet;

—        Silning faol turi.

 

Mayiz va uning foydali xususiyatlari haqida
Qanday iste’mol qilinadi?

Uzum qoqisiga qayta ishlov berish shart emas, ammo yengil hazm bo’lishi uchun suvda chayib olingani ma’qul. Teng miqdorda mayiz va yong’oqni go’sht qiymalagichdan o’tkazib, asal bilan aralashtirib olinsa, quvvatsizlik va mavsumiy kasalliklar profilaktikasi o’rnida foydalanish mumkin.

 

Mayiz va uning foydali xususiyatlari haqida
Mayiz harid qilayotganda uning ko’rinishiga ahamiyat bering. Yirik va chiroyli quritilgani hamisha ham foydali bo’lavermaydi. U o’rtacha kattalikda bir-biriga yopishmagan, hidsiz bo’lishi kerak. Mabodo mayizning bir-biriga yopishganiga ko’zingiz tanlov qilmang. Nega deganda, bu uning noto’g’ri saqlanganidan darak bo’lishi mumkin. Mayizni shisha bankada ushlash lozim. Yoki mahsus haltalardan foydalansa bo’ladi. Agar mayiz ko’p miqdorda harid qilingan bo’lsa, plastik idishlarga joylab, muzlatkichga qo’ysa bo’ladi. Biroq shunda ham vaqti-vaqti bilan tekshirib turish lozim.

 

Mayiz va uning foydali xususiyatlari haqida

Manba


Сушеные виноградные выжимки – изюм – это не только вкусная еда, но и источник чрезвычайно полезных витаминов для организма человека. Изюм содержит глюкозу, фруктозу и питательные вещества. Также витамины группы В, Н и РР в препаратах встречаются по мере необходимости.

Изюм обеспечивает калием тех, кто страдает сердечно-сосудистыми заболеваниями. Магний, кальций, железо и фосфорные вещества играют важную роль при слабости, анемии, правильном развитии костного скелета.

При сильном стрессе, депрессии и нервозности полезно съесть горсть изюма. Черная смородина также является средством от бессонницы. Употребление в пищу изюма важно для предотвращения инфекций полости рта, особенно стоматита и кариеса. Вот почему кожура винограда богата антиоксидантами и обладает антибактериальными свойствами. Изюм обладает мочегонным свойством. Употребление изюма при отеках рук и ног увеличивает выделение мочи. Наличие клетчатки в ее составе делает ее полезной пищей для желудочно-кишечного тракта. Человек, привыкший есть полпучки изюма, может не переживать за свое здоровье.

Причина этого:

— Богат полезными для организма витаминами и антиоксидантами;

— Полезен при заболеваниях нервной системы;

— Укрепляет иммунитет;

— Дает энергию телу;

— Повышает активность головного мозга, помогает мыслить и концентрироваться;

— Обеспечивает усвоение кальция в организме;

— Помогает предотвратить анемию у беременных.

Изюм может быть полезен для тех, кто хочет похудеть. Изюм выбирают в качестве основного средства и употребляют в течение дня больше других продуктов.

Изюм действует лучше любого успокоительного при сильном возбуждении нервной системы. Эта особенность продукта обусловлена ​​никотиновой кислотой и витаминами группы В. Также изюм очень полезен для тех, кто занят умственной работой в течение дня.

Противопоказания

Сколько бы мы ни говорили о полезных свойствах изюма, его потребление в некоторых случаях строго ограничивают. Особенно:

— язвенная болезнь желудка и двенадцатиперстной кишки;

—        Избыточный вес;

— энтероколит;

— язвы в полости рта;

— Диабет;

— Активная форма туберкулеза.

Как это потребляется?

Обрабатывать виноградные выжимки не нужно, а лучше промыть их водой для легкого переваривания. Если изюм и грецкие орехи в равных количествах пропустить через мясорубку и смешать с медом, то его можно использовать вместо импотенции и профилактики сезонных заболеваний.

Покупая изюм, обратите внимание на его внешний вид. Большие и красиво засушенные не всегда полезны.Он должен быть среднего размера, нелипким, без запаха. Не выбирайте, потому что изюм слипся. Что касается причин, это может быть признаком того, что он хранился неправильно. Изюм следует выловить в стеклянную банку. Или можно использовать специальные мешки. Если изюм покупается в большом количестве, его можно поместить в пластиковые контейнеры и убрать в морозилку. Однако время от времени его следует проверять.

[mask_link]Источник[/mask_link]

Если вам понравилась статья, поделитесь ею с друзьями в социальных сетях.
Sirlar.uz