Quruq mevalarning foydali va shifobaxsh xususiyatlari

Quruq mevalarning foydali va shifobaxsh xususiyatlari

Dunyoning yetakchi mutahassis va olimlari quruq mevalarni vitaminlar koni, deb atashadi. Bunday mevalar bemalol rafinadlangan shakar o’rnini bosa oladi. Ular tarkibidagi kletchatka esa oshqozon uchun juda foydali.

Olxo’ri qoqi- kletchatka, saxaroza va pektinlarga boy sanaladi. U ovqat hazm qilish jarayonini tezlashtiradi. Safro haydashni kuchaytiradi va oshqozon suyuqligi sekresiyasini faollashtiradi.

 

Quruq mevalarning foydali va shifobaxsh xususiyatlari
Turshak- kaliy, magniy va temir kabi moddalarni o’z ichiga oladi. Turshakni yurak hastaliklari, gipertoniya, anemiya, diabet va hattoki ortiqcha vazn muammosiga duch kelganlarga tavsiya etiladi.

 

Quruq mevalarning foydali va shifobaxsh xususiyatlari
Mayiz- ushbu quruq mevaning 70 foizini uglevodlar tashkil etadi. Shunindek tarkibida ko’p miqdorda temir va kaliy mavjudligi uchun ushbu quruq meva yurak hastaliklarini davolaydi, asab tizimini mustaxkamlaydi. Ammo diabet kasaliga chalingan va ortiqcha vazndan aziyat chekadiganlarga mayiz yeyish tavsiya etilmaydi.

 

Quruq mevalarning foydali va shifobaxsh xususiyatlari
Quritilgan anjir- bu meva fruktoza va glyukozaga boy hisoblanadi. Undan tayyorlangan murabbo gastrit kasalligiga davo. Qaynatmasi nafas yo’llari kasalliklarida qo’llanadi, quritilgan anjirning o’zi esa qonni ko’paytiruvchi eng yaxshi vosita sanaladi. Bilsangiz, Yaponiyada saraton kasalligining oldini olish uchun ko’proq anjir tanovul qilishni tavsiya etishadi.

 

Quruq mevalarning foydali va shifobaxsh xususiyatlari
Xurmo qoqi- bu quruq mevaning tarkibida ko’pgina oziqali birikmalar bo’lganligi sabab xurmo qoqini ko’p miqdorda iste’mol qilish oshqozon hamda ichak faoliyatiga salbit ta’sir ko’rsatishi mumkin. Aynan shuning uchun ham xurmo qoqi diabetga chalingan bemorlarga taqiqlanadi. Ammo buquruq meva charchoqni chiqaradi. Shuningdek, o’pka shamollashida ajoyib dori vositasi hisoblanadi.

 

Quruq mevalarning foydali va shifobaxsh xususiyatlari
Quruq mevalarni iste’mol qilishdan oldin albatta, tozalab yuvib, 10- 15 daqiqadan so’ng tanovul qilishni maslaxat beramiz. U qanchalik toza joyda saqlanmasin, o’ziga changni va mikroblarni tez oladi. Shu sababli yeyishdan oldin ularni yuvish lozim.

 

Quruq mevalarning foydali va shifobaxsh xususiyatlari
Quruq mevadan kompot

Kerakli masalliqlar: 5-6 dona quritilgan olma, 100 g shakar, 2 dona quritilgan nok, bir hovuch quritilgan olcha, turshak, mayiz va olxo’ri qoqi.

Tayyorlash usuli: idishga suv solib qaynatiladi,qaynayotganda suvga shakar qo’shib, yaxshilab aralashtiriladi va sirop tayyorlanadi. Sirop 5 daqiqa qaynagach idishga birin-ketin yuvilgan quruq mevalar solinadi. Birinchi bo’lib idishga quritilgan nok solinib, u ham bir necha daqiqa qaynatiladi. Olma va nok qaynagach, idishga quritilgan olcha va boshqa quritilgan mevalar solinib pishiriladi. Kompot tayyor bo’lgach, uni bir necha soatga olib qo’yiladi va so’ngra iste’mol qilishingiz mumkin.

 

Quruq mevalarning foydali va shifobaxsh xususiyatlari

Manba
Ma’lumotlarni rus tilida o‘qing👇
Ведущие специалисты и ученые мира называют сухофрукты кладезем витаминов. Такие фрукты легко заменят рафинированный сахар. Содержащаяся в них клетчатка очень полезна для желудка.

Кожура сливы богата клетчаткой, сахарозой и пектином. Он ускоряет процесс пищеварения. Увеличивает желчеотделение и активизирует секрецию желудочного сока.

Туршак содержит такие вещества, как калий, магний и железо. Турсак рекомендуется тем, у кого проблемы с сердцем, гипертонией, анемией, сахарным диабетом и даже лишним весом.

Изюм — 70% этого сухофрукта составляют углеводы. Благодаря наличию большого количества железа и калия этот сухофрукт лечит болезни сердца и укрепляет нервную систему. А вот изюм не рекомендуется есть диабетикам и людям с избыточным весом.

Сушеный инжир богат фруктозой и глюкозой. Варенье из него — лекарство от гастрита. Отвар применяют при заболеваниях органов дыхания, а сам сушеный инжир считается лучшим кроветворным средством. Если вы знаете, в Японии рекомендуют есть больше инжира, чтобы предотвратить рак.

Финиковая скорлупа — этот сухой фрукт содержит много питательных веществ, поэтому употребление в пищу большого количества финиковой скорлупы может негативно сказаться на желудке и кишечнике. Именно по этой причине ядра пальмы запрещены для больных сахарным диабетом. А вот плоды шелковицы снимают усталость. Также это отличное средство от простуды.

Перед употреблением сухофруктов советуем очистить их и съесть через 10-15 минут. Как бы он ни содержался в чистоте, он быстро собирает пыль и микробы. Поэтому их следует мыть перед едой.

Компот из сухофруктов

Необходимые ингредиенты: 5-6 сушеных яблок, 100 г сахара, 2 сушеные груши, горсть сушеной вишни, сметана, изюм и чернослив.

Способ приготовления: вскипятить воду в миске, добавить в кипящую воду сахар, хорошо перемешать и сварить сироп. После того, как сироп покипит в течение 5 минут, в чашу по одному кладут промытые сухофрукты. Сначала в кастрюлю кладут сушеные груши и варят несколько минут. После того, как яблоки и груши отварены, в кастрюлю добавляют сушеные вишни и другие сухофрукты и варят. Когда компот готов, его убирают на несколько часов и потом можно есть.

[mask_link]Источник[/mask_link]
[/spoiler]

Если вам понравилась статья, поделитесь ею с друзьями в социальных сетях.
Sirlar.uz