O’rik mevasining salomatlikka ta’siri haqida

O’rik mevasining salomatlikka ta’siri haqida
Til haqida yangi she'rlar, eng chiroyli she’rlar to'plami

O’rikning yangi uzilgan, quritilgan, ishlov berilgan ko’rinishlarida ishlatish insonning umumiy holatiga o’z ijobiy aksini ko’rsatadi. Ayniqsa, yurak-qon tomir kasalliklari, oshqozon ichak tarakti va ortiqcha vazndan aziyat chekuvchi insonlar o’rikka jiddiy e’tibor qaratishlari tavsiya etiladi.

Vazn ortib ketganida o’rikni parxez mahsuloti sifatida iste’mol qilish zarur. Butunjahon dietologlari o’rikni moddalar almashinuvi va ovqat hazm qilish jarayoni uchun juda foydali mahsulot degan umumiy fikrga keldilar.

Har kuni meva donalarida 100 gr iste’mol qilinganda muntazam ich kelishini ta’minlash va ichaklardagi gazdan halos bo’lish mumkin. O’z tarkibida yuqori miqdorda temir moddasini saqlagani bois o’rik qon ko’payishi jarayoniga ta’sir ko’rsatadi va 250 gr meva donalari jigarga yordam beradi.

 

O’rik mevasining salomatlikka ta’siri haqida
Miyaning faol ishlashi uchun magniy va fosforga boy meva donalari zarur. Tarkibidagi magniy esa ko’tarilgan qon bosimini pasaytiradi. Agar gipertoniyadan aziyat cheksangiz, pishib yetilgan mavsumda iloji boricha ko’proq iste’mol qiling.

Asab-mushak ta’sirchanligida ularni o’z xoliga keltirish uchun o’rik tarkibida ko’p miqdorda mavjud bo’lgan kalsiy zarur. Shu tufayli bu borada meva donalari davolovchi vosita sifatida hizmat qilishi mumkin.

 

O’rik mevasining salomatlikka ta’siri haqida
O’rik mevalari tarkibidagi 10,5 foiz shakar o’ziga hos mayin ta’mni yuzaga keltiradi. Bundan tashqari, unda inulin, olma, limon, tabiiy vino kislotasi, dubil moddalari, kraxmal, pektin mavjud bo’lib, ular organizmdagi  ortiqcha xolesterin va zaharli mahsulotlar almashinuvini yo’qotadi.

 

O’rik mevasining salomatlikka ta’siri haqida
O’rik iste’mol qilish mumkin bo’lmagan holatlar:

Tarkibida katta miqdorda saxaroza saqlovchi o’rik mevasini qandli diabet kasalligida iste’mol qilish mumkin emas.

Uni gipotirioz xastaligida ( qalqonsimon bez vazifalarining pasayishi) va gepatit (jigar yallig’lanishi kasalliklarida) qo’llash tavsiya etilmaydi. Bu holatlarda o’rik tarkibidagi A provitomini va karotin organizmda singmaydi.

O’rik danagining mag’zini yeb lazzatlanish uchun emas, uning tarkibida glikozid amigdalin bo’lib, u ichakda yorilib, to’qimalar uchun o’ta kuchli zahar hisoblangankislota hosil qiladi. O’rik mag’izlari og’ir zaharlanishga sabab bo’lishi mumkin. Dorivor maqsadlarda uning kunlik meyori 20 gr ni tashkil etadi.

 

O’rik mevasining salomatlikka ta’siri haqida
O’rik qaynatmasi

Quruq mevalar ichidan yoqimli mazaga ega turshakni tanlaganingiz ma’qul. Quritilgan o’rik tarkibida kaliy tuzlari yangi uzilgan mevalarga nisbatan olti barobar ko’proq bo’ladi. Buning sharofati bilan o’rik yurak-qon tomir kasalliklarida, ayniqsa aritmiya va yurak yetishmovchiligida yordam beradi.

 

O’rik mevasining salomatlikka ta’siri haqida

Manba


Употребление абрикосов в свежесрезанном, сушеном, переработанном виде положительно сказывается на общем состоянии человека. Людям, страдающим сердечно-сосудистыми заболеваниями, желудочно-кишечными расстройствами и избыточным весом, рекомендуется обратить особое внимание на абрикосы.

При наборе веса необходимо употреблять абрикосы как диетический продукт. Диетологи мира сошлись во мнении, что абрикос – очень полезный продукт для обмена веществ и пищеварения.

Употребление 100 граммов фруктов каждый день может обеспечить регулярные запоры и избавиться от газов в кишечнике. Благодаря высокому содержанию железа абрикос влияет на процесс кроветворения, а 250 г зерен фрукта помогают печени.

Фрукты, богатые магнием и фосфором, необходимы для активной работы головного мозга. Содержащийся в нем магний снижает высокое кровяное давление. Если вы страдаете гипертонией, ешьте как можно больше в сезон созревания.

Кальций, присутствующий в большом количестве в абрикосах, необходим для приведения их в свое состояние при нервно-мышечной чувствительности. Из-за этого семена фруктов могут служить средством в этом отношении.

10,5% сахара в абрикосах создают неповторимый мягкий вкус. Кроме того, он содержит инулин, яблоко, лимон, природную винную кислоту, фенольные вещества, крахмал, пектин, устраняющие метаболизм избыточного холестерина и токсических продуктов в организме.

Обстоятельства, при которых нельзя есть абрикосы:

Абрикосы, в которых содержится большое количество сахарозы, нельзя употреблять людям с сахарным диабетом.

Не рекомендуется применять его при гипотиреозе (снижении функции щитовидной железы) и гепатите (воспалении печени). В этих случаях провитамин А и каротин в абрикосах не усваиваются организмом.

Семена абрикоса не предназначены для употребления в пищу, они содержат гликозид амигдалин, который расщепляется в кишечнике с образованием кислоты, считающейся очень сильным ядом для тканей. Ядра абрикоса могут вызвать сильное отравление. Его суточная норма в лечебных целях составляет 20 г.

Абрикосовое рагу

Из сухофруктов лучше выбирать туршак, который имеет приятный вкус. В кураге содержится в шесть раз больше солей калия, чем в свежих фруктах. Благодаря этому абрикос помогает при сердечно-сосудистых заболеваниях, особенно при аритмии и сердечной недостаточности.

[mask_link]Источник[/mask_link]

Если вам понравилась статья, поделитесь ею с друзьями в социальных сетях.
Sirlar.uz