Zaytun yog’i qadim zamonlardan beri eng foydali mahsulot sifatida tan olingan. Olimlarning aniqlashicha, zaytun daraxtining vatani qadimgi Misr bo’lib, misrliklar uni sexrli daraxt deya e’zozlashgan.
Zaytun yog’i antioksidantlar, vitaminlar va minerallarga boy bo’lganligi sabab uni “suyuq oltin” deya atashgan. Shuningdek, u suyak hamda mushak to’qimalarini, ichak devorlarini mustaxkamlashga yordam beradi.
Zaytun yog’i E vitaminiga boy bo’lib, qanday holatda iste’mol qilinishidan qat’i nazar oshqozonda gastrit va yara paydo bo’lishini oldini oladi. Bundan tashqari, yog’ tarkibidagi xlor ichak faoliyatini yaxshilaydi.

Zaytun yog’i kalsiyga boy bo’lib, uni bolalar ovqatiga qo’shib berish ancha foydali. Mahsulot tarkibida lanolin kislotasi mavjudligi bois, jaroxat va kuygan joylarga surtilsa, tez bitadi.

Zaytun yog’i nafaqat tibbiyotda balki kosmetologiyada ham keng qo’llaniladi. Undan turli krem, surtmalar hamda yuz, soch va teri uchun turli balzamlar tayyorlanadi.
Qadimda ayollar zaytun yog’idan yuz tozalovchi va yallig’lanishga qarshi vosita sifatida foydalanishgan. Yog’ tarkibidagi fenol moddasi teri qarishini sekinlashtirib, uni yumshoq va mayin qiladi.

Zaytun yog’ini o’t pufagi yallig’langanda, ya’ni xolesistitda iste’mol qilmagan ma’qul, sababi, yog’ kasallikni yanada kuchaytirib yuborishi mumkin.
Aksariyat dietologlar zaytun yog’ini bir kunda 2 oshqoshiqdan ko’p iste’mol qilmaslik kerak, deya ta’kidlaydilar. Chunki u yuqori kaloriyali bo’lib, 100 gr. zaytun yog’ida 900 kaloriya mavjud. Zaytun yog’ini hech qanday termik ishlovlarsiz iste’mol qilish kerak, shunda uning foydasi yaqqol seziladi.

Zaytun yog’i ikki xil- rafinadlangan va rafinadlanmagan turda bo’ladi. Barcha foydali moddalar ozroq qizdirilgan va rafinadlanmagan yog’da mavjud.
Mahsulotni sotib olayotganda uning ishlab chiqarilgan sanansiga e’tibor bering, chunki yog’ tarkibidagi foydali moddalar 5 oy davomida saqlanadi, xolos.

Manba
Ma’lumotlarni rus tilida o‘qing👇
Оливковое масло с древних времен признано самым полезным продуктом. По мнению ученых, родиной оливкового дерева является Древний Египет, и египтяне почитали его как волшебное дерево.
Выгода
Оливковое масло называют «жидким золотом», потому что оно богато антиоксидантами, витаминами и минералами. Он также способствует укреплению костной и мышечной тканей, стенок кишечника.
Оливковое масло богато витамином Е, который предотвращает гастрит и язву желудка независимо от его употребления. Кроме того, содержащийся в масле хлор улучшает работу кишечника.
По сравнению с другими растительными маслами, оливковое масло легко усваивается организмом человека, а его регулярное употребление нормализует артериальное давление.
Оливковое масло богато кальцием, и его очень полезно добавлять в детское питание. Благодаря наличию в продукте ланолиновой кислоты быстро заживляет при нанесении на раны и ожоги.
Ради красоты
Оливковое масло широко используется не только в медицине, но и в косметологии. Из него делают различные кремы, мази и бальзамы для лица, волос и кожи.
В древние времена женщины использовали оливковое масло в качестве очищающего средства для лица и противовоспалительного средства. Фенол, содержащийся в масле, замедляет старение кожи, делает ее мягкой и эластичной.
Вред
Оливковое масло лучше не употреблять при воспалении желчного пузыря, то есть при холецистите, потому что масло может усугубить заболевание.
Большинство диетологов утверждают, что оливковое масло не следует употреблять более 2 столовых ложек в день. Поскольку он калорийный, на 100 гр. оливковое масло содержит 900 калорий. Оливковое масло следует употреблять без какой-либо термической обработки, чтобы ярко ощущалась его польза.
Как выбрать оливковое масло?
Оливковое масло бывает двух видов – рафинированное и нерафинированное. Все полезные вещества имеются в слегка подогретом и нерафинированном масле.
При покупке продукта обратите внимание на дату его производства, ведь полезные вещества, содержащиеся в масле, хранятся всего 5 месяцев.
[mask_link]Источник[/mask_link]
[/spoiler]