Sartaroshga javob (ibratli hikoya)

Sartaroshga javob (ibratli hikoya)
Til haqida yangi she'rlar, eng chiroyli she’rlar to'plami

Bir kishi sartaroshxonaga kirdi. Soch-soqolini oldirayotgan paytda sartarosh bilan gaplashib oʻtirdi. Gap eʼtiqod mavzusiga koʻchdi.

Sartarosh dedi:

– Nima desangiz deng, lekin men Xudoning borligiga ishonmayman.

– Nega? – deb soʻradi mijoz.

– Xudoning yoʻqligini anglash uchun shundoqqina koʻchaga chiqishning oʻzi yetadi. Xoʻp, siz aytganday Xudo bor boʻlsa, shuncha kasal odam qayerdan paydo boʻldi? Koʻchalarda daydib yurgan uysiz bolalar qayerdan keldi? Agar U haqiqatan ham bor boʻlganda, qaygʻu va dard nimaligini bilmagan boʻlardik. Bu narsalarni koʻrib, shodlanadigan, ularga yoʻl qoʻyib beradigan Xudo borligiga qanday ishonish mumkin?!

Mijoz indamadi. Sartarosh ishini tugatgach, unga meʼyordagidan ortiqroq haq toʻladi. Xayrlashib, tashqariga endi qadam qoʻygan edi, koʻchada shu tomonga kelayotgan soch-soqoli oʻsiq bir kishini koʻrib qoldi. Iziga qaytdi-da, sartaroshxona derazasini chertib, ustani yoniga chaqirdi. Haligi soch-soqoli oʻsgan kishini koʻrsatib, dedi:

– Nima desangiz deng, lekin men sartaroshlar borligiga ishonmayman.

U bosh kiyimini yechib, yengil taʼzim qildi-da, yoʻliga ravona boʻldi.

“Hidoyat” jurnalining 2015 yil 4-sonida chop etilgan.


В парикмахерскую зашел мужчина. Он разговаривал с парикмахером, пока стригся. Разговор перешел на тему веры.

Парикмахер сказал:

— Что ни говори, а я не верю в существование Бога.

— Почему? — спросил заказчик.

— Достаточно выйти на улицу, чтобы понять, что Бога нет. Ну, а если есть Бог, как вы говорите, то откуда взялись такие больные люди? Откуда взялись бездомные дети, бродящие по улицам? Если бы Он действительно существовал, мы бы не знали, что такое печаль и боль. Как вы можете верить, что есть Бог, который все это видит, радуется и допускает?!

Клиент молчал. Когда парикмахер закончил свою работу, ему заплатили больше, чем обычно. Попрощавшись, он только что вышел на улицу и увидел, что по улице ему навстречу идет человек с густыми волосами и бородой. Он вернулся назад, постучал в окно парикмахерской и подозвал к себе мастера. Указав на человека с бородой, он сказал:

— Что ни говори, но я не верю, что есть парикмахеры.

Он снял головной убор, слегка поклонился и пошел своей дорогой.

Он был опубликован в 4-м номере журнала Hidayat за 2015 год.

Если вам понравилась статья, поделитесь ею с друзьями в социальных сетях.
Sirlar.uz