Muzqaymoq yeyishning salomatlik uchun xavfi bormi?

Muzqaymoq yeyishning salomatlik uchun xavfi bormi?
Til haqida yangi she'rlar, eng chiroyli she’rlar to'plami

Agar muzqaymoq noto’g’ri saqlangan, muzlatilgan va muzdan tushirilgan bo’lsa, unda stafilokokk yoki salmonella ichak tayoqchalari bo’lishi extimoli bor. Unda bunday muzqaymoq tanovulidan so’ng, qanday qilib zaxarlanmaslik mumkin?

Qoshiqchadagi mikrobdan ommaviy zaxarlanish hatto muzqaymoq sotiladigan qimmat qahvaxonalarda ham bo’lishi mumkin. Ko’chada sotiladigan muzqaymoq haqida gapirmasak ham bo’ladi. U yerda chiroq ko’p o’chadi, shuning uchun mahsulotni saqlash qoidalari ko’p buziladi. Sevimli muzqaymog’ingizni qidirganda yaqinroqdagi supermarketga kirib chiqqaningiz ma’qul.

 

Muzqaymoq yeyishning salomatlik uchun xavfi bormi?
Muzqaymoq tayyorlash jarayonini yeb ko’rib bilsa bo’ladi. Agar bir hil bo’lsa, qumoqlari bo’lmasa u keraklicha saqlangan. Agar tilingizga nimadir “botsa”, u qayta muzlatilgan. Demak, u ko’rsatilgan muddatidan oldin ayniydi. Muzdan tushish jarayonida unga qanday mikroblar yuqqanini esa gapirishga hojat yo’q. Mahsulotning buzilgan shakli ham uni talab qilinganidek saqlanmaganidan dalolat beradi. Quyib beriladigan muzqaymoqning o’lchaydigan qoshiqchasi har bir portsiyadan keyin maxsus eritmaga chayilmasa, bakteriyalar manbai bo’lishi mumkin. Sotuvchidan uni nimada chayilishini so’rab ko’ring. U buni bilishi shart. Agar sotuvchi umuman chaymayotganini ko’rsangiz, pulingizni muzqaymoqqa sovurmaganingiz ma’qul.

 

Muzqaymoq yeyishning salomatlik uchun xavfi bormi?
Har qanday muzqaymoq o’ramida qator tarkibiy qismi beriladi. Afsuski, ular orasida foydalilari kam uchraydi. Bugun ko’p sut mahsulotlariga hayvon yog’lari (foydali va tabiiyki qimmat) o’rniga arzon o’simlik moylari – kakos, palma, raps moylari qo’shilmoqda. Ko’pchilik pishloq, sariyoq va sirok ishlab chiqaruvchilar shu usuldan foydalanishmoqda.

 

Muzqaymoq yeyishning salomatlik uchun xavfi bormi?
Muzdek shirinliklarning eng foydalilari “plombir”,“sariyog’li muzqaymoq”, yoki “sutli muzqaymoq” sanaladi, hatto ularga ham ayrim “vijdonsiz” ishlab chiqaruvchilar o’simlik moylarini qo’shishadi.

Shu bois faqat nomiga emas, tarkibiga ham e’tibor bering. Ro’yxatda o’simlik moyini ko’rsangiz satib olmang. Darvoqe, tarkibiy qismlar ro’yxati mayda xarfda bosilgan bo’lishi yoki hatto biror narsaning tagiga berkitib qo’yilgan bo’lishi ham mumkin.

 

Muzqaymoq yeyishning salomatlik uchun xavfi bormi?
Mevali muz allergiyani qo’zg’atishi mumkin, ayniqsa, bolalarda. Chunki ularda hushbo’y xid beruvchi va kimyoviy moddalar ko’p. Agar bunday muzqaymoq tarkibida rang beruvchi moddalar uchtadan ko’p bo’lsa, bolalar tanovul qilmagani yaxshi. Sifatli mahsulotda birinchi o’rinda tarkibidagi suv ko’rsatilishi kerak, ikkinchi o’rinda esa- mevali sharbat yoki pyure. Agar bu talablarga rioya qilingan bo’lsa, bunday muz foydalidir.

 

Muzqaymoq yeyishning salomatlik uchun xavfi bormi?

Manba


При неправильном хранении, заморозке и разморозке мороженого возможно наличие стафилококка или кишечной палочки сальмонеллы. Как можно не отравиться после употребления такого мороженого?

Массовое отравление микробом в ложке может случиться даже в дорогих кофейнях, где продают мороженое. Не говоря уже о мороженом, продаваемом на улице. Света там гаснет много, поэтому правила хранения продуктов часто нарушаются. В поисках любимого мороженого лучше отправиться в ближайший супермаркет.

Вы сможете попробовать процесс приготовления мороженого. Если он однородный, если нет комочков, значит хранился правильно. Если что-то «попало» на язык, значит, оно разморожено. Значит, его рвет раньше указанного срока. О том, какие микробы он получил в процессе схода со льда, говорить не приходится. Поврежденная форма продукта также свидетельствует о том, что он хранился не так, как требуется. Ложка для мороженого может быть источником бактерий, если ее не промывать в специальном растворе после каждой порции. Спросите у продавца, чем его промывать. Он должен это знать. Если вы видите, что продавец вообще не полоскает, лучше не тратьте деньги на мороженое.

Любая упаковка мороженого содержит ряд ингредиентов. К сожалению, полезные среди них встречаются редко. Сегодня многие молочные продукты заменены дешевыми растительными маслами — кокосовым, пальмовым, рапсовым — вместо животных жиров (которые полезны и, естественно, дороги). Этот метод используют многие производители сыра, масла и сиропа.

Самые полезные из ледяных десертов — «пломбир», «сливочное мороженое», или «молочное мороженое», даже некоторые «недобросовестные» производители добавляют в них растительные масла.

Поэтому обращайте внимание не только на название, но и на содержание. Если вы видите в списке растительное масло, не покупайте его. Кстати, список ингредиентов может быть напечатан мелким шрифтом или даже спрятан под чем-то.

Фруктовый лед может вызвать аллергию, особенно у детей. Потому что они содержат много ароматизаторов и химических веществ. Если такое мороженое содержит более трех красителей, его нельзя есть детям. В качественном продукте на первом месте должно быть указано содержание воды, а на втором месте — фруктовый сок или пюре. Если эти требования соблюдены, такой лед полезен.

[mask_link]Источник[/mask_link]

Если вам понравилась статья, поделитесь ею с друзьями в социальных сетях.
Sirlar.uz