“Ateist” (ibratli hikoya)

“Ateist” (ibratli hikoya)
Til haqida yangi she'rlar, eng chiroyli she’rlar to'plami

Ateizm – xudosizlik targʻiboti juda kuchaygan kezlar edi. Hatto oʻz akasining tobutini koʻtarib qabristonga olib borgani va janoza oʻqitgani uchun bir kommunistni partiyadan oʻchirishgacha borib yetishdi. “Jonajon partiya”dan oʻchirilish esa qamalish, juda boʻlmaganda, ishdan haydalish degani edi…

Shunday kunlardan birida olisroq viloyatga toʻyga bordik. Meni mehmon sifatida siylashdi, shekilli, davra toʻriga – tuman partiya rahbarlaridan birining yoniga oʻtqazib qoʻyishdi.

Oradan bir oz oʻtgach, yoshi ulugʻ bir mehmon kelib, davraga qoʻshildi. Kelin-kuyovni duo qilib dedi:

– Ikki yosh qoʻsha qarisin! Uvali-juvali boʻlib, uzoq umr koʻrsin. Ollohu akbar!

Hammamiz fotihaga qoʻl ochdik. Faqat yonimdagi “rahbarcha” oʻshshayib oʻtiraverdi. Hayron boʻlib qaraganimni koʻrib, izoh berdi:

– Men Xudoga ishonmayman: ateistman!

Rostini aytsam, ensam qotdi. Xayolimga bir “shumlik” keldi.

– Uzr, – dedim ateistga. – Gapga chalgʻib, Siz bilan tuzuk-quruq soʻrasholmadim ham. Eshik-ellar tinchmi? Bola-chaqalar chopqillab yurishibdimi? Planlar yuzmi?

Savollarim shu qadar tabiiy, samimiy ediki, “ateist” qoʻlini koʻksiga qoʻydi:

– Xudoga shukur! Xudoga shukur! – deya boshladi.

Nariroqda oʻtirgan mehmon “piq” etib kulib yubordi. Ateist avvaliga nima boʻlganini tushunmadi, shekilli, bir zum alang-jalang boʻpturdi-da, soʻng zarda bilan oʻrnidan turib, joʻnab qoldi.

Oʻtkir HOSHIMOV


Атеизм был временем, когда пропаганда безбожия была очень сильна. Они даже дошли до того, что исключили из партии коммуниста за то, что он нес гроб своего брата на кладбище и проводил похороны. Исключение из «джонахонской партии» означало тюремное заключение или, по крайней мере, увольнение…

В один из таких дней мы поехали на свадьбу в далекий край. Ко мне относились как к гостю, кажется, посадили рядом с одним из районных партийных руководителей.

Через некоторое время к группе подошел пожилой гость. Он благословил жениха и невесту и сказал:

— Пусть два молодых человека состарятся дважды! Пусть он будет процветать и жить долго. Аллах акбар!

Мы все открыли свои руки для благословения. Только «лидер» рядом со мной сидел. Увидев мой удивленный взгляд, он прокомментировал:

— Я не верю в Бога: я атеист!

Честно говоря, мой разум замер. Мне пришла в голову одна «вещь».

— Извините, — сказал я атеисту. — Я отвлекся на разговор и даже не мог спросить у вас совета. Двери тихие? Дети бегают? Есть ли планы?

Мои вопросы были настолько естественными и искренними, что «атеист» приложил руку к груди:

— Слава Богу! Слава Богу! — начал он говорить.

Гость, сидевший рядом с ним, громко расхохотался. Сначала атеист не понял, что произошло, казалось, что он на мгновение растерялся, потом встал и ушел.

Откир ХОШИМОВ

Если вам понравилась статья, поделитесь ею с друзьями в социальных сетях.
Sirlar.uz