Avtobusda yurmaydigan odam (ibratli hikoya)

Avtobusda yurmaydigan odam (ibratli hikoya)

U avtobusda yurmaydi, bu bilan esa faxrlanadi. Bugun ishxonadagi sherigini ancha vaqtgacha malomat qildi. Chunki u bechora ishga avtobusda keladi-da.

Hammaga maʼlum, ertalablari, ayniqsa hamma ishga, oʻqishga ketadigan vaqt oraligʻida avtobus toʻlib-toshadi, unga chiqib-tushishning oʻzi baxt boʻlib qoladi. U oʻrtogʻini koyir ekan:

– Odam dunyoga bir marta keladi. Oʻynab-kulib yashab qolish kerak. Diqqinafas avtobusda quruqlikka chiqib qolgan baliqqa oʻxshab ogʻzingni kappa-kappa ochib kelish qaydayu taksida yon-atrofni kuzatib, koʻngling chogʻ boʻlib kelgani qayda! Eh, odamlar-a, hayotning qadrini bilmay oʻtib ketasizlar, – deb xoʻrsinib qoʻydi.

Sherigi boʻlsa:

– Hamma koʻrpasiga qarab oyoq uzatadi, oshna. Sening imkoniyating bor ekan, qandingni ur, biz ham vaqti kelib taksida yurarmiz. Baxtimiz kulib, mashina olib qolsak, undan yaxshi. Oʻshanda seniyam ishga oʻzim olib kelaman. Taksiga ketadigan puling tejaladi, – dedi.

Gapning xokisor ohangda boshlangani unga yoqib tushayotgandi, biroq oxirida qoʻshilgan bir chimdim zahar terisini teshib kirgan nishday boʻldi. Munozarani davom ettirib: “Yoʻlkiradan yiqqan pulingni goʻringga olib ketasan”, degisi keldi-yu, indamadi. Chunki qoʻl telefoni jiringlab qoldi. U kreditga sovutgich va televizor olgan doʻkondan qoʻngʻiroq qilishibdi. Obbo, kreditdan qolgan qarzini toʻlashi kerak-ku! Ertaga oy tugaydi, hali maoshini olmagan. Telefonni koʻtarib, sotuvchiga shu va shunga oʻxshash sabablarni aytdi, toʻlov muddatini besh-oʻn kunga foizsiz choʻzib turishlarini iltimos qildi. Turishidan, doʻkondagilar bu taklifga rozi boʻlishmadi. Uning koʻtarinki kayfiyati ertalabdanoq buzildi…

Orif Tolib

“Ma’rifat” gazetasining 2015 yil 18 iyul sonida eʼlon qilingan.


Он не ездит на автобусе и гордится этим. Сегодня он долго обвинял своего партнера по офису. Потому что он приезжает на работу на автобусе.

Всем известно, что утром, особенно когда все едут на работу или учебу, автобус полон, и входить и выходить из него одно удовольствие. Он посмотрел на друга:

— Человек рождается один раз. Вы должны жить, играя и смеясь. Это правило — приезжать в автобусе, задыхаясь, как рыба, которую выбросило на берег, и это правило — нервничать, наблюдая за окрестностями в такси! «Эй, люди, вы проходите мимо, не зная цены жизни», — вздохнул он.

Если партнер:

— Знаешь, все тянутся к своим одеялам. Когда будет возможность, бейте свою кровь, мы тоже вовремя возьмем такси. Будет лучше, если нам повезет и мы получим машину. Тогда я сам отвезу тебя на работу. «Вы сэкономите деньги на такси», — сказал он.

Ему нравилось, как тихо начался разговор, но ядовитое жало в конце было похоже на жало, пронзившее его кожу. Продолжая спор, он хотел сказать: «Проигранные деньги ты заберешь из билета в могилу», но не сказал ни слова. Потому что зазвонил мобильный. Звонил из магазина, где взял в кредит холодильник и телевизор. Оббо должен выплатить остаток кредита! Месяц заканчивается завтра, он до сих пор не получил зарплату. Подняв трубку, он сообщил продавцу эти и подобные причины и попросил продлить срок оплаты на пять-десять дней без процентов. Судя по всему, люди в магазине не согласились с этим предложением. Его веселое настроение было испорчено с самого утра…

Ариф Талиб

Он был опубликован в номере газеты «Марифат» от 18 июля 2015 года.

Если вам понравилась статья, поделитесь ею с друзьями в социальных сетях.
Sirlar.uz