Etik (ibratli hikoya)

Etik (ibratli hikoya)

Bir vaqtlar “Avstriyskiy” etik urf boʻlgan edi.

Chindan ham, qoshiqdek bejirim, tez toʻzimaydi… Oʻsha kezlari xizmat safari bilan Vena shahriga bordim. Tabiiyki, zimmamdagi ishlar biroz sanjob boʻlgach, etik xarid qilish uchun oʻzimiz qoʻngan musofirxona yaqinidagi magazinga kirdi. Xuddi oʻsha men xarid qilmoqchi boʻlgan etiklar yaraqlab turibdi. Narxini soʻrab, bir qadar noqulay ahvolga tushdim. Men uch juft etik olishim kerak: ayolimga, qizimga, kelinimga. Pulim esa bor-yoʻgʻi ikki juftga yetyapti.

Sotuvchi xijolat boʻlayotganimni koʻrib, tarjimondan nima gapligini soʻradi.

– Janobga uch juft etik kerak ekan, – deb tushuntirdi tarjimon. – Pullari yetmayapti.

Shunda gʻalati ish boʻldi. Sotuvchi “ayn moment” deb jilmaydi-da, tortmasidan bir varaq qogʻoz oldi. Chiroyli, tekis husnixat bilan bir nimalarni yozib, tarjimonga uzatdi. Keyin yana nimanidir shoshilmay tushuntirdi.

– Danke shyoyn! – dedi tarjimon minnatdor boʻlib. Soʻng menga qarab “ketdik” deb yoʻl boshladi. – Falon koʻchadagi falon shoppingning, falon qavatiga chiqsak, shu pulingizga shunaqa etikdan uch juftini olishimiz mumkin ekan, – dedi tushuntirib.

Chindan ham bir necha chaqirim naridagi magazinda yonimdagi pulga xuddi oʻshanday etikdan uch juftini xarid qildik…

Bir-birimizni birinchi va soʻnggi marta koʻrib turishimizga qaramay, menga yaxshilik qilgan ayolning insofiga hamon qoyil qolaman.

Oʻtkir HOSHIMOV


Когда-то «австрийка» была обувной традицией.

Действительно, красивая, как ложка, быстро не изнашивается… В то время я ездил в Вену в командировку. Естественно, когда мои задачи были слишком заняты, я пошел в магазин рядом с гостевым домом, где мы остановились, чтобы купить сапоги. Те же сапоги, которые я хочу купить, идеальны. Я попал в неловкую ситуацию, когда спросил цену. Мне нужно купить три пары сапог: жене, дочери, невестке. А моих денег хватит только на две пары.

Продавец увидел мое смущение и спросил переводчика, что он имел в виду.

— Господину нужны три пары сапог, — объяснил переводчик. — У них не хватает денег.

Затем произошло нечто странное. Продавец улыбнулся и достал из ящика стола лист бумаги. Он написал что-то красиво, плоско и передал переводчику. Затем он объяснил что-то еще не торопясь.

— Большое спасибо! — благодарно сказал переводчик. Потом он посмотрел на меня и сказал: «Пошли». «Если мы пойдем в такой-то торговый центр на такой-то улице, мы сможем купить на эти деньги три пары таких-то ботинок», — пояснил он.

На самом деле, мы купили три пары одинаковых ботинок на деньги, которые у меня были, в магазине в нескольких милях отсюда…

Несмотря на то, что это первый и последний раз, когда мы видимся, я все равно восхищаюсь честностью женщины, оказавшей мне услугу.

Откир ХОШИМОВ

Если вам понравилась статья, поделитесь ею с друзьями в социальных сетях.
Sirlar.uz